Jak lze přispět k udržení kvality potravin při jejich domácím skladování? 

Kvalita a zdravotní nezávadnost potravin závisí na úsilí všech, kteří se podílejí na složitém potravním řetězci. Od profesionálů pohybující se v zemědělské výrobě, zpracování potravin, jejich přepravě a skladování, ale i obchodníků a vás jako samotných spotřebitelů. Jako běžný spotřebitel chování předešlých článků přímo neovlivníte, ale můžete se spolehnout na důslednou kontrolu příslušných autorit. U vás domai  to však zůstává jen na vás, abyste učinili opatření k minimalizaci rizik kontaminace a jejich znehodnocení.

Zásady při nakládání s potravinami 

Jak můžete pomoci, aby si potraviny ve vaší domácnosti zachovaly svou kvalitu? Pojďme se na doporučená opatření podívat blíže. 

Nákup a přeprava

  • Označení data spotřeby či data minimální trvanlivosti si vždy na obalu potravin zkontrolujte.
  • Výrobky, které jsou označeny tak, aby byly uchovávány v chladu nebo v mrazu, nekupujte, pokud takto nebyly prodávány. 
  • Potraviny, které musí být uchovány v chladu, přepravte rychle domů a neprodleně je uložte do ledničky nebo mrazáku. Při ukládání zkontrolujte stav zmrazených výrobků. Pokud jsou již rozmražené, znovu je nezmrazujte.
  • Již při nákupu se ujistěte se, že obaly potravin nejsou poškozené.Určitě se vyhýbejte promáčknutým a nafouklým plechovkám, roztrženým obalům a poškozeným bezpečnostním uzávěrům.

Skladování

  • Je velmi důležité snížit riziko křížové kontaminace (přenos bakterií z jedné potraviny na druhou). Proto při skladování zabraňte kontaktu syrových a vařených potravin.
  • Syrové maso, drůbež a ryby skladujte v blízkosti spodní části chladničky a vařené potraviny na vyšších policích. 
  • Do ledničky nikdy nevkládejte nic horkého, aby nedošlo ke zvýšení její vnitřní teploty. 
  • Potraviny, na kterých zpozorujete plíseň nebo zapáchají, vyhoďte. Zbavte se i takových, které vypadají nebo chutnají odlišně, než je pro ně běžné. 
  • Ty konzervované skladujte na čistém, chladném a suchém místě.

Příprava potravin

  • Před manipulací s potravinami a po ní si vždy umyjte ruce v horké mýdlové vodě. Pokud máte na rukou nějaká poranění, zakryjte voděodolnou náplastí.
  • Udržujte všechny kuchyňské povrchy čisté. Pravidelně je omývejte horkou mýdlovou vodou s dezinfekčním prostředkem, abyste zabránili křížové kontaminaci. Čisté udržujte veškeré náčiní a prkénka, která při zpracování potravin používáte. 
  • Používejte oddělená prkénka a náčiní pro krájení syrových a vařených potravin. Na těch určených pro zpracování syrových potravin mohou být bakterie, které se byste jinak mohli přenést. 
  • Zmrazené potraviny rozmrazujte v chladničce a vařte je ihned poté. 
  • Nenechávejte syrové potraviny, jež se mohou zkazit, ani ty vařené při pokojové teplotě déle, než je nezbytně nutné, a nikdy přes dvě hodiny.

Několik slov k bezpečnému skladování masa

Maso je považováno za vysoce rizikové vzhledem ke své schopnosti vést k otravě. Je nezbytné ho skladovat při teplotě 5 °C nebo nižší. Podobně jako profesionálové, kteří se věnují jeho zpracování, i vy si můžete doma zavést kontrolní systém, včetně sledování data expirace. Doporučujeme ho skladovat v čistitelných kontejnerech, které vám při jeho uložení usnadní organizaci a dají přehled. Pamatujte si však, že zlatým pravidlem při jeho skladování je, že pokud máte pochybnosti, je nejlepší ho vyhodit. 

Vedle plýtvání je skutečným nebezpečím otrava potravinami, jež byly nevhodně skladovány, připravovány, zpracovávány či vařeny. S využitím jednoduchých opatření lze ovšem rizika snížit na naprosté minimum. Byla některá z nich pro vás překvapivá či úplnou novinkou? 

Jana Paulusová