Fit strava jako základ redukční diety aneb jak si vypěstovat zdravé návyky a podpořit spalování tuků

Univerzální návod na zhubnutí zatím stále bohužel neexistuje. Fit strava a pohyb jsou jediným osvědčeným řešením, díky kterým se můžete trvale zbavit přebytečných kil. A protože každému člověku vyhovuje něco jiného, je potřeba  jídelní režim vždy nastavit podle individuálních požadavků. Tento článek vám přesto dokáže nabídnout několik obecných rad, jimiž se může řídit úplně každý. Rozhodně dobře poslouží na začátku vašeho snažení. Jak s těmito informacemi naložíte, bude záležet už jen na vás.

Fit strava neznamená nízkotučná dieta

Na začátku vašeho hubnoucího snažení je potřeba si uvědomit, že zdravé stravování není o tom, že se budete vyhýbat tukům. Mnoho lidí opakuje při redukčním jídelníčku stále stejnou chybu – nakupuje nízkotučné produkty a nepoužívá zdravé tuky, kterými jsou nenasycené mastné kyseliny. Ty jsou bohaté na vitamíny a minerály, které naše tělo potřebuje a narozdíl od nasycených mastných kyselin obsažených v živočišných produktech (například v másle) se v těle tolik neukládají.

Příklady potravin obsahujících zdravé tuky:

  • extra panenský olivový olej
  • kokosový olej
  • ryby a mořské plody
  • avokádo
  • ořechy a semínka

Které makroživiny jsou pro hubnutí zásadní

Kromě výše zmíněných zdravých tuků existují ještě další složky potravy, na které byste se při hubnutí měli zaměřit. Jedná se o takzvané makroživiny, jež jsou nedílnou součástí každé potraviny. Jsou v nich obsaženy h v různých poměrech a množství. Už jsme si jednu makroživinu uvedli výše, a sice tuky neboli lipidy. Mezi základní makroživiny dále patří bílkoviny (proteiny) a sacharidy. Pojďte se podívat, jak by měl vzhledem k jejich množství a vašemu dennímu příjmu vypadat váš jídelníček:

  1. Bílkoviny – měly by tvořit celou jednu čtvrtinu vašeho talíře. Najdete je především v mase, vejcích, luštěninách nebo třeba tofu.
  2. Sacharidy – tvoří je nejčastěji příloha, kterou může být rýže, brambory, celozrnné pečivo či těstoviny. Stejně jako bílkovinám patří i sacharidům jedna čtvrtina talíře.
  3. Zelenina – velmi důležitou složkou stravy při redukční dietě je vláknina, jíž nalezneme nejvíce v zelenině. Ta by měla zabírat zbývající dvě čtvrtiny talíře.

S tuky se počítá hlavně při vaření, nemají tedy samostatné místo na talíři, neboť jsou už obsažené v některých potravinách (například v mase), nebo byly použity při přípravě pokrmu (např. při restování).

Nastavte si vhodný stravovací režim

V posledních letech se mezi těmi, kdo chtějí shodit přebytečná kila, rozšířila účinná metoda, jak se  nechtěných kilogramů zbavit efektivně a navíc  ušetřit poměrně dost času při práci v kuchyni. Nejedná se o nic jiného než o krabičkovou dietu. Slovo “dieta” je však vcelku zavádějící; o dietu ani tak nejde, jako o správnou skladbu jídla. Pokud chcete dosáhnout trvalého zhubnutí a vyvarovat se jojo efektu, měli byste zdravé stravování přijmout jako trvalou součást vašeho životního stylu. 

Krabičkování je velice praktické; spočívá v přípravě pokrmů do krabiček na několik dní dopředu. Nemusíte se tak každý den obtěžovat s vážením potravin, počítáním kalorií a vařením. Věřte nebo ne, ale většina lidí selže ve svém snažení právě na tom, že nemá dostatek času na přípravu jídla a je pro ně v hektickém dnu snazší sáhnout po něčem nezdravém nebo se nenajíst vůbec. Díky pokrmům v krabičkách budete mít své stravovací návyky zcela pod kontrolou.

Nezapomínejte pít!

Pitný režim je zcela zásadní nejen při redukční dietě. Kromě toho, že dostatečným příjmem vody odplavujete z těla odpadní látky, získáte během prvních dnů nového stravovacího režimu také pocit lehkosti. Pokud totiž málo pijete, tělo vodu zadržuje, což vám může přidat na váze klidně i několik kilogramů, a navíc kvůli tomu budete mít pocit nafouknutého břicha nebo oteklých končetin. Denní příjem tekutin, zejména tedy čisté vody případně neslazených bylinkových čajů, by se měl pohybovat kolem 30 ml na 1 kg tělesné hmotnosti. Pozor si dejte na sycené nápoje, jež mohou způsobovat plynatost a především často obsahují velké množství přidaného cukru, jemuž se při redukci váhy chcete vyvarovat.

Tak to by bylo ke zdravému stravování vše. Nyní už máte základní informace o tom, jak si nastavit správný režim, chcete-li zhubnout přebytečná kila. Dozvěděli jste se, proč tuky nejsou až takovým strašákem, jak by se mohlo zdát. Zjistili jste, co by měl obsahovat váš talíř, ať už při snídani, obědu či večeři. A připomněli jsme vám, proč je důležité dodržovat pravidelný pitný režim.

A jak jste na tom se svými pokusy o hubnutí vy? Podařilo se vám trvale zhubnout nebo stále bojujete s otravným jojo efektem? A jaké metody redukčního stravování se vám vyplatily? Budeme rádi, když se s námi o své postřehy podělíte v komentářích!

Jana Paulusová